pedagogisch klimaat

Op IKC De Wieden werken we met het KiVa-programma. Wij hebben hiervoor gekozen omdat we er voor willen zorgen dat de school een fijne school is voor ieder kind. Met KiVa werken wij aan een veilig sociaal klimaat op school.

 

Wat is KiVa?

KiVa is een programma voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen op de basisschool. KiVa richt zich op positieve groepsvorming en het verbeteren van de sociale veiligheid. Binnen KiVa ligt de nadruk op de groep als geheel. Het motto van KiVa luidt dan ook:

‘ Samen maken we er een fijne school van!’

KiVa-regels

Aan bijna elk thema zit een KiVa-regel verbonden. Dit is de centrale boodschap van dat thema. De  regels samen vormen het KiVa-contract en deze hangt in elk klaslokaal. Het is belangrijk dat iedereen op school  zich aan de regels houdt, zodat we er samen een fijne school van kunnen maken.

Thema’s

Zowel in de onder- als in de bovenbouw werken we met KiVa vanuit tien thema’s. We vertellen de ouders elke maand wat we gaan doen door middel van een nieuwsbrief. In elke nieuwsbrief staat het thema centraal, waaraan de kinderen de komende tijd gaan werken.

De thema’s voor groep 1 t/m 4:

Wie zijn wij?
Gevoelens
Wat is een fijne groep?
Iedereen is uniek!
Plagen, ruzie of pesten?
Rollen in de groep
Samen zijn wij een fijne groep
We helpen elkaar
Wat kan ik doen?
KiVa – we doen het samen!

De thema’s voor groep 5 t/m 8:

Iedereen verdient respect
In de groep
Wat is communicatie?
Plagen, ruzie of pesten?
Verborgen vormen van pesten en cyberpesten
Rollen in de groep
Samen zijn wij een fijne groep
We helpen elkaar
Wat kan ik doen?
KiVa – we doen het samen!